news zespół twórczość fanklub forum
Newsy
Skocz Do
Co chciał(a)byś w podziękowaniu za opłacenie składki na serwer?
Musisz być zalogowany aby zagłosować.
Skomentuj na forum
Archiwum sond
Galeria
Polecamy
lastfm

Strony: 1 2 333

#124504 | Dodano: 09.12.2010 22:01:19
Coby nie spamowac tematu 'szok'

Medyczne i paramedyczne miedzyfojerowe porady

Kilka postów z 'szoku'

Dzar

"Jeszcze mam jedno pytanie, może do Caron... Przy rozwiązywaniu natknąłem sie na pytanie "Jak długo należy robić RKO osobie poszkodowanej" (może nie tak do konca szły pytanie i odpowiedzi, ale mniej wiecej). I prawidlowe były odpowiedzi "Dopóki poszkodowany nie odzyska przytomności i oddechu" i "Do przyjazdu karetki". Czy druga odpowiedz jest sprecyzowana? Bo ja mam pewne zastrzeżenia, pamiętając wypowiedzi nauczyciela z lekcji PO :>"

Krylana

"u nas to precyzowali tak, że owszem do przyjazdu karetki, ale jeśli sami opadniemy z sił to możemy przerwać i poprosić kogoś innego (jeśli jest w pobliżu) o kontynuowanie z odpowiednim instruktażem jeśli nie wie o co chodzi. No a jeśli jesteśmy sami no to lipka..."

Diesel

"Aż Ci się nie znudzi albo ręce zmarzną :P
No chyba, że poszkodowany kopnie w kalendarz to też już nie trzeba. "

Vanessa

"Jak przyjedzie karetka,przejmują twoje działania,z tym,że czasem czekanie na nią trwa 40 minut i więcej.Z doświadczenia wiem,że po dwudziestu minutach opada się z sił ,dobrze gdyby jeszcze ktoś obok kompetentny i chętny był,dla zmiany i złapania oddechu."

Dzar - wiadomo, ze jak nadjedzie ambulans, to nie odskakujesz jak oparzony od poszkodowanego, tylko masujesz, dopoki nie rozloża swoich klamotow i ktoś nie ukleknie obok Ciebie i Cie nie zmieni. Bardzo wqazna rzeczą jest jak najkrótsze przerywanie uciskania.
Na cudowne obudzenia bym nie liczla, chyba, ze jest jakas mloda osoba, zatrzymala sie w Twojej obecności...

Diesel - Tylko jest tak, ze Ty nie masz mocy prawnej stwierdzania zgonu, poza oczywistymi przypadkami, kiedy poszkodowany jest np rozczłonkowany, zamarzniety, spalony itp.
W innych przypadkach naprawde nie stosujcie sie do wnerwiajacej serialowej zasady podejscia do człowieka, przyłozenia na sekunde palcow do szyi i stwierdzenia 'eee, nie zyje'.

Vanessa - ee, troche dłużej można, czlowieka adrenalina napedza.

I jedna fajna rzecz
Testy :>
Klikajcie wszyscy na test pierwszy - to są wiadomości, które powinien miec każdy. (dopuszczam zawalenie pierwszego pytania, które jest bardzo książkowe ;)
Test drugi - resuscytacja z użyciem AED, też pozyteczne informacje dla ogółu.

good luck!

http://www.prc.krakow.pl/wyty/wyt2005.html
stoktos
Zerstörer

kobieta

#124506 | Dodano: 09.12.2010 22:10:59
Caron, w tym teście jest pytanie: "Do uciskania klatki piersiowej ręce układamy" i poprawna odpowiedź "Na środku klatki piersiowej".
Mogę się z tym nie zgodzić? :P
Na 'kursie' na PO, na kursie podczas prawa jazdy (te dwa prowadzone przez sanitariuszy), teraz na ćwiczeniach z pomocy przedmedycznej (prowadzonej przez lekarza) - wszędzie uczyli nas, że powinno się wyczuć splot słoneczny i tak mniej więcej na dwa palce do góry i po lewej stronie a nie na środku, bo tam właśnie znajduje się koniuszek serca najbardziej wrażliwy na tego typu pobudzenia. I komu tu wierzyć? ;p
nicr
Perverse

mężczyzna

#124507 | Dodano: 09.12.2010 22:13:11
Ja uczyłam się tak samo, dwa palce i trochę w lewą stronę... I któreś z pierwszych pytań mnie zaskoczyło, z tymi 30 uciśnięciami - w głowę wbito mi dwa kontrolne wdechy.
srutututu
(x⊕y)² = x²⊕y²
Sonne
Zerstörer

kobieta

#124508 | Dodano: 09.12.2010 22:15:12
Wytyczne co chwila się zmieniają ;) Ciągle są jakieś zmiany... Podobno w tym czy w przyszłym roku ma być kolejna zmiana... I dotyczyć ma właśnie uciśnięć/oddechów.
nicr
Perverse

mężczyzna

#124509 | Dodano: 09.12.2010 22:16:59
Do tego z gimnazjum jeszcze miałam wkute 2:15, w liceum już 2:30 :P
srutututu
(x⊕y)² = x²⊕y²
#124510 | Dodano: 09.12.2010 22:20:13
Już się trochę pozmieniało :)
Pamiętajcie, ze to troche jak w 'piratach z karaibów' jest. "Kodeks? to nie dogmat.. w zasadzie to tylko wskazówki... wytyczne..."

Zasady z 2005 i wszystkie tworzone poźniej zmierzają do maksymalnego uproszczenia postępowania, szczególnie dla laików.
Tak więc - nie stresowac się, nie przykładac palców, nie szukac łuków zebrowych - rozebrac, popatrzec, dołożyc ręce w 2/3 mostka (dolna czesc)(co odpowiada połowie klatki piersiowej)

Nicru, nicru, grożę palcem :)

30:2, uciśnięcia przed oddechem :)
(wyjątek - dzieci i topielcy!)
stoktos
Zerstörer

kobieta

#124511 | Dodano: 09.12.2010 22:23:09
wtedy 5 wdechów ratunkowych chyba, nie?

ostatnio ćwiczyliśmy na Maryśce, która już nieźle miała mostek wydarty i pan nam mówił właśnie, żeby się tym nie sugerować, bo to niezbyt poprawnie jest.
#124512 | Dodano: 09.12.2010 22:27:29
si, si :)

http://www.prc.krakow.pl/wyty/06_ryc61.pdf

jeszcze jedno zauwazyłam u Dzara:

"i po lewej stronie a nie na środku, bo tam właśnie znajduje się koniuszek serca najbardziej wrażliwy na tego typu pobudzenia."

musisz ułożyc dłonie pewnie na środku mostka, jak zjedziesz w lewo to połamiesz/wyłamiesz żebra.
Sonne
Zerstörer

kobieta

#124528 | Dodano: 10.12.2010 13:37:44
Głębokość - 4-5cm, częstość - 100 uciśnięć na minutę. Przynajmniej tak było, jak zdawałam egzamin w styczniu :P
Antonio
Messerschmitt

kobieta

#125124 | Dodano: 12.12.2010 18:24:21

Azaliż prawdaż.....?
patton
Zerstörer

kobieta

#125126 | Dodano: 12.12.2010 18:25:00
eve napisał(a):
Muszę się w końcu zapisać, tyle, że nie wiem czy dam radę, bo już w drodze mogę pierdyknąć na zawał :)

Pomyśl o skutkach nie pójścia. To może rozwalić organizm. Ja miałam wieczny stan zapalny, jak już zaczęło mnie boleć ucho i przestałam normalnie słyszeć, to w końcu poszłam. A mogłam iść kilka lat wcześniej. Nie sraj się, idź, powiedz, że jesteś panikarą itp. Przecież chyba wiedzą co robić.

Dla niewtajemniczonych - chodzi o usunięcie ósemki.
Canis lupus
#125128 | Dodano: 12.12.2010 18:31:28
Antonjo, azaliż prawdaż nie do końca...

"Dr n.med. Zbigniew Siudak
W ostatnim czasie krążyła w poczcie mailowej oraz w Internecie prezentacja w której sugerowano, że w przypadku wystąpienia zawału serca należy intensywnie kaszleć. Rzeczywiście, w przypadku wystąpienia migotania komór (którego główną przyczyną jest zawał serca) natychmiastowy sprowokowany kaszel może przywrócić na chwilę prawidłowy rytm serca. Tak więc poniekąd jest to prawda, ale zastosowanie tej metody wydaje się nie mieć większego znaczenia rokowniczego. Po pierwsze musielibyśmy być pewni, że wystąpiło u nas migotanie komór (sam ból nie jest jego oznaką), a po drugie wszelki nasilony wysiłek fizyczny podczas zawału serca taki jak intensywny kaszel jest przeciwwskazany. Z całą pewnością o wiele bardziej rozsądne będzie pilne wezwanie karetki pogotowia."
Mgwah
eve
Perverse

mężczyzna

#125129 | Dodano: 12.12.2010 18:42:03
patton napisał(a):
Pomyśl o skutkach nie pójścia. To może rozwalić organizm. Ja miałam wieczny stan zapalny, jak już zaczęło mnie boleć ucho i przestałam normalnie słyszeć, to w końcu poszłam. A mogłam iść kilka lat wcześniej. Nie sraj się, idź, powiedz, że jesteś panikarą itp. Przecież chyba wiedzą co robić.

Dla niewtajemniczonych - chodzi o usunięcie ósemki.

W sumie usunięcia ósemki to ja się aż tak bardzo nie boję, w końcu miałam po kilka zębów naraz już wyrywane, więc jestem już w tym doświadczona, hahaha :D Tyle, że oświeciło mnie, że to może być siódemka do kanałowego, a taki prawdziwy ból zęba podczas wiercenia jest koszmarny ;( ;( ;(
Antonio
Messerschmitt

kobieta

#125130 | Dodano: 12.12.2010 18:43:00
Tak myślałam. Szkoda, bo w 10 sekund to się do pogotowia chyba nie da dodzwonić..
eve
Perverse

mężczyzna

#125149 | Dodano: 12.12.2010 19:50:41
Hahaha...super. Pogadałam z mamusią. Okazało się, że mam wszystkie cztery ósemki, bo podobno dawno dawno temu było je widać na jakichś zdjęciach. I pocieszyła mnie kobita, że też miała ten problem i został rozwiązany przez wyrwanie wszystkich siódemek i teraz ma ósemki na ich miejsce...
Sonne
Zerstörer

kobieta

#125153 | Dodano: 12.12.2010 20:02:40
eve, jest coś takiego ja znieczulenie... :P
eve
Perverse

mężczyzna

#125155 | Dodano: 12.12.2010 20:05:02
Wiem, ale do tej pory nigdy w 100% nie zadziałało, zawsze mnie mniej lub bardzie bolało. No, ale może mają teraz jakieś lepsze..
patton
Zerstörer

kobieta

#125156 | Dodano: 12.12.2010 20:06:37
Łopatą w łeb i nic nie czujesz :) Wybacz, tak cieżko się powstrzymać ...
Canis lupus
Vanessa
Panzermeister

kobieta

#125157 | Dodano: 12.12.2010 20:09:12
Mi wyrwali ósemki,ponieważ lekarz twierdził,że ósemki są zazwyczaj słabsze i szybko zaczynają się psuć,a siódemki miałam rześkie.
Caron
Perverse

kobieta

#125208 | Dodano: 13.12.2010 07:49:53
zyta napisał(a):
Rzeczywiście, w przypadku wystąpienia migotania komór (którego główną przyczyną jest zawał serca) natychmiastowy sprowokowany kaszel może przywrócić na chwilę prawidłowy rytm serca. Tak więc poniekąd jest to prawda, ale zastosowanie tej metody wydaje się nie mieć większego znaczenia rokowniczego. Po pierwsze musielibyśmy być pewni, że wystąpiło u nas migotanie komór (sam ból nie jest jego oznaką),

Ale kurde, przeciez to sciema jest jakas :D
VF (migotanie komor) to jest juz stan zatrzymania krazenia, wiec jak delikwent zamigocze, to traci przytomnosc... :>

VT (czestoskurcz komorowy) z zachowana fala tetna jeszcze bym zrozumiala, ale migotanie??

Strony: 1 2 333

Ogłoszenia

» Mapa fanów Rammstein

Logowanie
Login:
Hasło:

+ Zarejestruj się

+ Zapomniałem hasła

Na stronie: 18
Zalogowani: 6
Szukaj