Co chciał(a)byś w podziękowaniu za opłacenie składki na serwer?
#1583 | Dodano: 15.07.2008 01:03:00
Celem tego tematu jest wylanie swoich żalów ( czyt. pojazd ) na zespół. Co wam się nie podobało w dotychczasowej twórczości Rammstein. Wolałbym uniknąć postów zawierających samo Amerika lub Moskau, ale jeżeli komuś się tylko to nie podoba to cóż ;)
1. Największym mym zarzutem jest brak dvd z Mutter Tour. Woła to o pomstę do nieba. Na bootlegach, czy też youtubie można zobaczyć jak klawe były to występy. Ci co mieli szczęście i się załapali na koncert w 2001 lub 2002, to już w ogóle żywy chodzący lans sam w sobie ;>
Kiedyś Vater napisał że to była zbyt kosztowna trasa. Dziwię się że w takim razie nie nagrali materiału w celach archiwizacyjnych, aby leżał sobie na lepsze finansowo czasy.
Aż ciary mi przechodzą po plecach na myśl, że mógłbym sobie obejrzeć np. Pet Sematary w wykonaniu z Clawfingerem na dvd ;>
2. Lipa z Völkerball. Nie kumam do tej pory rozbicia tego dvd na kilka koncertów. Jednorazowy wybryk z koncertem na otwartej przestrzeni, jakoś mogę jeszcze przeżyć, ale ledwo.
Brak MHB i Ohne Dich z Apocalypticą to już w ogóle majstersztyk. No i brak normalnego Moskau, tylko jakieś takie niewiadomo co.
Nobel w kategorii jak zmarnować niezłą trasę wydając kijowe dvd.
3. Trochę się zastanawiałem, ale szkoda trochę też rezygnacji z wydania singla Los. Oczywiście po mojemu fajnie by było gdyby tam znalazł się jakiś b-side, oraz MHB i Ohne Dich z Apocalypticą w formie audio lub video ( zakładając że nie udało mi się odpowiednio zmodyfikować przeszłości i na dvd nie byłoby tych kawałków).
4. Polityka koncertowo/setlistowa.
Ja rozumiem że koncerty R+ to szoł i w ogóle, ale litości. Szkoda że w zasadzie każda trasa to takie odgrywanie jednego setu. Czasem gdzieś coś się zmieni, ale ogólnie to granie w kółko tego samego. Przydałoby się chociaż wymieniać utwory jak się gra dwa razy w tym samym mieście, nie wspominając o 4 koncertach pod rząd w Berlinie w 2005, gdzie zagrali te same kawałki.
Bo to nawet jakbym chciał się udać na dwa koncerty na jednej trasie, to oglądam to samo widowisko. Szkoda.
No i na koniec już mnie nudzi wpychanie w każdy kawałek jakiś efektów z ogniem czy pirotechnicznych zabaw. Łączy się to również z coraz większym przywiązywaniem uwagi do strojów i makeupu niż do samej muzyki.
Żeby nie było, ja nie żądam totalnej ascetyczności na scenie. Ale proporcje zaczynają się przechylać w złą stronę.
Więcej żalów tymczasowo nie pamiętam ;>
#1591 | Dodano: 15.07.2008 11:42:02
To co mi w Rammstein się nie podoba to utwor "Stirb nich vor mir" i inne dziwaczne próby śpiewania w innych językach (chociaż Schtiel jest całkien niezłe).
#1641 | Dodano: 15.07.2008 17:26:09
-fakt, że światło dzienne ujrzały takie piosenki jak Amerika, Kuess Mich, Moskau, Stirb nicht vor mir w wersjach zaprezentowanych na albumach. Jako b-side byloby niezle.
-fakt wydania Ameriki na singlu i wszystkie tego konsekwencje
-to, ze video do Das Modell do dzis nie ujrzalo swiatla dziennego (a nie wierze ze jest gorsze od tego do Benzin)
-fakt, ze Los, MHB Wo Bist du/Sprong nie zostalo wydane na singlach
-zadnych znaczacych rotacji w setlistach od poczatku istnienia zespolu
-pojscie w strone dopieszczania efektow wizualnych kosztem jakosci muzyki na koncertach - playback w Adios i SuS jest wkur*iajacy
-niektore nowe kawalki wykonywane na zywo (je*anie solówek np)
-mało dobrych improwizacji (no dobra - czepiam sie)
-fakt, ze profesjonalnych nagran koncertow jest smiesznie malo w porownaniu z innymi zespolami. Taki Korn ma srednio 2-3 koncerty nagrane profesjonalnie podczas trasy
(na potrzeby tv), a maja ze 2 trasy w roku. no ale coz - Korny graja technicznie wg mnie lepiej niz R+. Co z tego ze bez ognia.
-Brak oficjalnej wspolpracy z innymi znanymi zespolami (poza remiksami),
-w sumie szkoda tego Mutter Tour i dvd. Mutter na żywo wymiata - o dziwo Rychu nie pie**oli solówek w tym kawałku - dobrze opanował)
-brak b-sideów od 2004 roku
Coś mądrego.
#1666 | Dodano: 15.07.2008 19:01:53
Trudno znoszę piosenki SNVM oraz Moskau, te baby na mnie działają niczym płachta na byka.
Mi scusi.
#1706 | Dodano: 16.07.2008 08:38:15
Jeśli organizator nie dostarcza odpowiedniego nagłośnienia, to olewam sprawę, a nie walę pół piosenki z playbacku (aczkolwiek trzeba przyznać, że fakt, że Till raz nie dobiegł do mikrofonu na czas świadczy, że playback jest im raczej obcy).
Coś mądrego.
#1721 | Dodano: 16.07.2008 18:44:18
Ci co mieli szczęście i się załapali na koncert w 2001 lub 2002, to już w ogóle żywy chodzący lans sam w sobie ;>
A Ci co sobie po tym koncercie zrobili fotki z członami zespołu to już w ogóle brak słów :D
A co do tematu, to mam jeden żal do zespołu. To, że tworzyli coś jeszcze po nagraniu Live aus Berlin :P
#2462 | Dodano: 30.07.2008 23:22:22
#2464 | Dodano: 30.07.2008 23:56:09
So say we all.
#2465 | Dodano: 31.07.2008 01:08:09
A ja mam taki żal: na ostatnim koncercie w Polsce scena była za szeroka - stojąc pomiędzy Paulem, a Tillem ledwie widziałam Rycha ;(
Ja bym powiedział że była za krótka... ponieważ nie zmieściło im się boczne oświetlenie a szkoda :D.
Jeb z helenki !!
#2476 | Dodano: 31.07.2008 10:38:59
#2804 | Dodano: 11.08.2008 20:47:02
A ja mam taki żal: na ostatnim koncercie w Polsce scena była za szeroka - stojąc pomiędzy Paulem, a Tillem ledwie widziałam Rycha ;(
Gdzie za szeroka. Ja stałem bardziej na tyłach i było wszystkich pięknie widać:D:D
A co do tematu:
- nie przekonują mnie niektóre ballady by Rammstein np. "Klavier", "Seemann", "Das Lied" z ostatniego krążka no i oczywiście "Stirb nicht von mir". Co prawda utwór wpada w ucho jest melodyjny, ale mi to brzmi trochę jak feel. Jedynie ballady na Mutter i RR są dobre.
- Kontynuacja zabaw językowych Tilla na Rosenrocie. Na RR było to bardzo fajne urozmaicenie, które mi się bardzo podobało. Na Rosenrocie słynne "te quiero puta!" Muzycznie ok, nawet bardzo(świetny riff, dynamiczna kompozycja), ale wpychanie znowu innego języka, a zwłaszcza wykonanie kawałka w całości po hiszpańsku, jest lekką przesadą. Co za dużo to nie zdrowo. A przez te wszystkie lata R+ zawsze udowadniał, że ich piosenki najlepiej brzmią w ich Muttersprache .Na szczęście czytałem, że na nowej płycie pokazu lingwistycznych zdolności Lindemanna już zabraknie.
- Trochę zbyt krótkie utwory w wersjach studyjnych. Na albumach główny riff(zwłaszcza na początku np. w Du Hast, Reise Reise, Links 234 itp.)grany jest raz i raczej nie jest powtarzany. Inaczej sprawa wygląda na koncertach i wygląda tak jak powinna. Riff się powtarza, utwór nieco wydłuża i brzmi dużo lepiej. Po posłuchaniu koncertowych wersji niektórych piosenek, słuchając albumu ma się wrażenie, że słucha się wersji demo.
To chyba wszystko. Mimo tych drobych niedociągnięć uwielbiam rammstein i to się nie zmieni jeszcze przez długi czas:):)
#2805 | Dodano: 11.08.2008 20:54:00
- Trochę zbyt krótkie utwory w wersjach studyjnych. Na albumach główny riff(zwłaszcza na początku np. w Du Hast, Reise Reise, Links 234 itp.)grany jest raz i raczej nie jest powtarzany. Inaczej sprawa wygląda na koncertach i wygląda tak jak powinna. Riff się powtarza, utwór nieco wydłuża i brzmi dużo lepiej. Po posłuchaniu koncertowych wersji niektórych piosenek, słuchając albumu ma się wrażenie, że słucha się wersji demo.
Przecież to normalne, że po wydaniu albumu nadal pracuje się nad utworami. Utwór na koncercie brzmi dużo lepiej, gdyż gdyby brzmiał dużo gorzej, to by go grali normalnie. Tak jak go grali na początku.
Najlepiej to widać na przykładzie Samaela - stare, powolne, blackowe utwory teraz na koncertach grane są jako techno łupanki.
So say we all.
#2846 | Dodano: 13.08.2008 10:48:02
Swoją drogą - ciekawe czemu Samael tak się zmienił - brak kasy?
Co do R+ i ich błędów - nie życzę sobie powtórki z Echo 2005:)
Coś mądrego.
#2847 | Dodano: 13.08.2008 10:51:24
Samael nie zmienił się ot tak. To była wieeeloletnia, powolna przemiana. Inna sprawa, że aktualnie mi się nie podobają.
So say we all.
#3948 | Dodano: 25.08.2008 09:50:45
http://pl.youtube.com/watch?v=uBvuFK_HjWs
A wie ktoś może gdzie można znaleźć taki dobre koncerty z Mutter tour?
#3956 | Dodano: 25.08.2008 13:36:39
http://pl.youtube.com/watch?v=xhCUwFrB1V8 - Wywiad i Mein Herz Brennt
http://pl.youtube.com/watch?v=iKZiYg6q0o0 - Ich Will i Links 234, zawsze mi się ten koncert podobał
So say we all.
#3980 | Dodano: 25.08.2008 20:38:23
No te dwa widziałem ale jakiś cały koncert by sie przydał
NIE MA!
Coś mądrego.