news zespół twórczość fanklub forum
Newsy
Skocz Do
Jesteś z "pokolenia"...
Musisz być zalogowany aby zagłosować.
Skomentuj na forum
Archiwum sond
Galeria
Polecamy
lastfm

Strony: 1 2

Antonio
Messerschmitt

kobieta

#192176 | Dodano: 02.01.2012 15:00:31
Nie mówiłam akurat o tym konkretnie utworze, którego nie słuchałam, odniosłam się do tego, co pisałeś w tym temacie, o dążeniu do maksymalnego podobieństwa do oryginału. Ale tak, tłumaczenie tekstów też uważam za podróbkę, mniejszego kalibru, ale podróbkę. A argument, że ktoś zainwestował swój czas i stworzył coś dobrowolnie na własną rękę, nie ma nic do rzeczy. Śpiewający koleś, którego sam (o ile pamiętam) dałeś w Mrocznym Humorze też zainwestował swój czas, masę czasu.
maxłel
Moderator

mężczyzna

#192178 | Dodano: 02.01.2012 15:08:08
Nie obrażajcie rosyjskiego covera bo nam gaz odetną!
nicr
Perverse

mężczyzna

#192202 | Dodano: 02.01.2012 16:28:55
Bosz, to, ze komuś coś się podoba, nie znaczy, że to coś jest choć odrobinę dobre, fajne, pokazywalne itp. To jest ten sam poziom co facet śpiewający "sznip sznap szapi sznapi sznap sznap" pod muzykę z Sonne (bo to coś to chyba pod Sonne było, a i ten, nie śmiejcie się z mojej transkrypcji tekstu :P). A cholera wie, może to tekst Sonne w psim języku!? Za Antonio jestem, a jak!
My chain hits my chest when I'm banging on the dashboard
My chain hits my chest when I'm banging on the radio
Live fast, die young, bad girls do it well
vater
Administrator

mężczyzna

#192213 | Dodano: 02.01.2012 17:11:21
Katharsis napisał(a):
A kto Ci pozwala mówić jak powinien brzmieć cover? W muzyce chodzi obecnie przede wszystkim o zdobyciu rynku, a sprzedaje się w zasadzie wszystko. Mi się podoba rosyjskie Sonne śpiewane manierą podobną, ale jednak dosyć różną od Tilla, więc nie wiem co jest dziwnego w tym, że chciałbym usłyszeć więcej podobnych utworów.

Akurat przy Rammstein wolę covery podobne do oryginału, bo inni artyści, używając swojej stylistyki często nie oddają ... epickości Rammstein. Nena, Vader? Eeeh.
W zasadzie poza rosyjskim coverem Sonne z podobnej kategoriii lubię tylko włączyć remiksy Benzin (Meshuggah!), ale to raczej wyjątek.

Widzisz.. ja akurat jestem dość wyczulony na zdrowe podejście do muzyki i uwielbiam słuchać przeróbek i coverów znanych mi utworów, gdyż jestem ciekaw interpretacji tego utworu przez innego wykonawce.

I przez fajny cover Sonne rozumie np to :

http://www.youtube.com/watch?v=ZDGlqyGrZIA

Amatorszczyzna ale z pomysłem i budzi we mnie pozytywne emocje.
#192218 | Dodano: 02.01.2012 17:17:43
Macie mój miecz. Podróbkom i odtwórstwu mówimy stanowcze nie :]
So say we all.
flake9
Feuerspritzer

(zbanowany)

mężczyzna

#192225 | Dodano: 02.01.2012 17:43:58
nicr napisał(a):
Bosz, to, ze komuś coś się podoba, nie znaczy, że to coś jest choć odrobinę dobre, fajne, pokazywalne itp.

Nie znaczy również, że nie jest dobre. Mi osobiście ten cover nie odpowiada. Cover, bo inaczej tego nie mogę nazwać. Podróbką byłoby to, gdyby gość napisał, że to Rammstein nagrał po rosysjsku. Chociaż nazwa filmiku może to sugerować, ale autor na pewno nie miał takiego zamiaru. Wrzucił to by dać innym fanom do oceny, ale nie być coś podrabiać albo fałszować.
Antonio
Messerschmitt

kobieta

#192237 | Dodano: 02.01.2012 17:59:53
Takie tłumaczenie na swojski można porównać z dubbingowaniem filmów. Czyli po prostu szkodnictwo i tyle. Posłuchałam kawałka (wydaje mi się zresztą, że kiedyś słyszałam ruskie Sonne, ale zdecydowanie inne), nadal uważam, że to nie ma sensu, i jeszcze pod oryginalny teledysk podłożone...

Vati, obłęd :D Przez moment myślałam, że to Farin Urlaub śpiewa, ale on zdecydowanie lepiej mówi po niemiecku :D
flake9
Feuerspritzer

(zbanowany)

mężczyzna

#192246 | Dodano: 02.01.2012 18:09:40
Na tym możemy poprzestać. To dubbingowanie trochę mnie przekonało, bo sam dla klimatu czasami wolę zostawić napisy.
nicr
Perverse

mężczyzna

#192248 | Dodano: 02.01.2012 18:10:59
Sprawa nazewnictwa jest dość śliska, ale lepiej nazwać coś coverem jeśli kusimy się o własne wariacje muzyczne/wokalne w owym wykonaniu, wykonaniem przez Jana Kowalskiego lub wersją Jana Kowalskiego niż czysto wersją, bo (nie pamiętam czy to pisałam, ale chyba tak) samo słowo wersja sugeruje (tu: błędnie) pierwotnego autora. To tak w kwestii tego jak coś nazywac, by potem ludzie odruchowo, dość intuicyjnie nie odbierali błędnie czyjegoś nieprzemyślanego słowa i nie musieli jak autor wątku zadawać takich pytań. Jakby nie dziwnie podpisany plik, to pytanie by nie powstało :]

Poza tym, flake9, masz rację. Masz rację, bo chodzi o opinię subiektywną, o szczegół jakim ta opinia jest. tu wkraczamy już na bardzo prostą ścieżkę logicznego myślenia: udowadniając tezę należy pokazać, że zawsze jest ona prawdziwa, a obalając wystarczy podać kontrprzykład. W kwestii gustu nie jest to takie proste, ale wciąż nie można powiedzieć, że coś jest wspaniałe, bo 5 osobom na całym świecie się spodobało ;) Ale to taka dygresja.
My chain hits my chest when I'm banging on the dashboard
My chain hits my chest when I'm banging on the radio
Live fast, die young, bad girls do it well

Strony: 1 2

Ogłoszenia

» Mapa fanów Rammstein

Logowanie
Login:
Hasło:

+ Zarejestruj się

+ Zapomniałem hasła

Na stronie: 31