news zespół twórczość fanklub forum
Newsy
Skocz Do
Jesteś z "pokolenia"...
Musisz być zalogowany aby zagłosować.
Skomentuj na forum
Archiwum sond
Galeria
Polecamy
lastfm

Strony: 1 2

Verdammnis
Feueranfänger

mężczyzna

#12359 | Dodano: 05.04.2009 01:14:14
Co o tym myślicie?:

http://www.youtube.com/watch?v=gSrHiaQhI68

Jakość prawie jak studyjna! I czy to może być naprawdę Till? Jak dla mnie brzmi dość podobnie, a wiadomo że po rusku umie śpiewać ("Schtiel")
"Weiter, weiter ins Verderben, wir müssen leben bis wir sterben!"

"Auf dem Lande, auf dem Meer, lauert das Verderben... Die Kreatur muss sterben!"
eve
Perverse

mężczyzna

#12360 | Dodano: 05.04.2009 08:55:04
Lol...przecież odrazu słychać, że to nie Till śpiewa...
Wiesel
Feuerspritzer

kobieta

#12371 | Dodano: 05.04.2009 17:07:18
eve napisał(a):
Lol...przecież odrazu słychać, że to nie Till śpiewa...

Potwierdzam. I nie dość że mu kiepsko wychodzi naśladowanie Tilla, to wręcz kaleczy piosenkę :/
Leon
Zerstörer

mężczyzna

#13991 | Dodano: 06.06.2009 16:09:48
Oczywiście że nie jest to Rammstein. Ktoś dorwał instrumental i podłożył idiotyczny tekst, ktoś mi kiedyś tłumaczył że są tam podobnoż strasznie brednie.
Swedish Morons, drink alcohol
Out from the tourbus, they're coming for more...
|╬═|
verr
Pussy

kobieta

#16325 | Dodano: 22.07.2009 22:30:36
w ogóle szkoda słów na takie coś...
#192006 | Dodano: 01.01.2012 12:58:28
Nie znam rosyjskiego, ale utwór zaśpiewany jest w przyjemny sposób, oczywiście znacznie różniący się od tego Tilla, ale taka alternatywa bardzo mi odpowiada. Za mało jest coverów jest w tej stylistyce, chętnie posłuchałbym też innych kawałków z podobnym wokalem ;)

Dostanę złoty szpadel?
Fremd bin ich eingezogen,
fremd zieh ich wieder aus.
A niby nie? :P
vater
Administrator

mężczyzna

#192109 | Dodano: 01.01.2012 23:07:27
Ale co za sens robić cover co brzmi jak oryginał z innym tekstem? Cover powinien brzmieć inaczej zupełnie i tylko subtelnie dawać znać słuchaczowi aby wiedział o jaki kawałek chodzi.
Katharsis
Feuerspritzer

mężczyzna

#192120 | Dodano: 01.01.2012 23:29:43
A kto Ci pozwala mówić jak powinien brzmieć cover? W muzyce chodzi obecnie przede wszystkim o zdobyciu rynku, a sprzedaje się w zasadzie wszystko. Mi się podoba rosyjskie Sonne śpiewane manierą podobną, ale jednak dosyć różną od Tilla, więc nie wiem co jest dziwnego w tym, że chciałbym usłyszeć więcej podobnych utworów.

Akurat przy Rammstein wolę covery podobne do oryginału, bo inni artyści, używając swojej stylistyki często nie oddają ... epickości Rammstein. Nena, Vader? Eeeh.
W zasadzie poza rosyjskim coverem Sonne z podobnej kategoriii lubię tylko włączyć remiksy Benzin (Meshuggah!), ale to raczej wyjątek.
Sonne
Zerstörer

kobieta

#192122 | Dodano: 01.01.2012 23:32:00
Aaaah, pamiętam jak ba Beforze Diesel puścił Sonne, wszyscy już się cieszą, aż tu nagle okazuje się, że to po rosyjsku. Momentalnie w Papryce zabrzmiało zbiorowe 'łeeeee' :P

O, a to Nena ma na koncie cover R+?
nicr
Perverse

mężczyzna

#192123 | Dodano: 01.01.2012 23:34:47
Katharsis, analogicznie - a kto Tobie pozwala ;)?

cover - nowa aranżacja, interpretacja istniejącego utworu muzycznego odtwarzana przez wykonawcę, który nie jest jego pierwotnym, znanym wykonawcą; nowa aranżacja istniejącego utworu muzycznego(to z innego źródła definicja).

Wobec tego to jest tylko inne wykonanie, nie cover. Jak cover, to z czymś własnym w dziedzinie tegoż wykonania, na wyczucie biorąc definicje różnorakie.

Po oblukaniu filmiku można tylko się ucieszyć, ze to średniawe dzieło zostało nazwane rosyjską wersją, a nie coverem :P Chociaż nazwa błędnie sugeruje coś w stylu Angel, czyli angielskiej wersji sami-wiemy-czego, a tu lipa, bo ktoś po prostu bawił się mikrofonem.
My chain hits my chest when I'm banging on the dashboard
My chain hits my chest when I'm banging on the radio
Live fast, die young, bad girls do it well
Antonio
Messerschmitt

kobieta

#192127 | Dodano: 01.01.2012 23:48:16
Żebym ja w ogóle posłuchała jakiegokolwiek coveru Rammstein, to chyba musiałaby być jakaś wersja na cytrze czy coś.
Cover ma wnosić coś nowego, inaczej to jest nic innego, jak podróbka.
Na przykład ruski i ukraiński Du Hast są rewelacyjne :D W jednym Cybula, Myrinda, a w drugiej wiersz ze Stalkera, obłęd!
Katharsis
Feuerspritzer

mężczyzna

#192128 | Dodano: 01.01.2012 23:49:19
Mi nikt nie pozwala, więc napisałem co ja wolę :P

Nie zapominaj, że aranżacja może ograniczać się do np. brzmienia (gitary zagrane na innym wzmacniaczu) albo barwy głosu wokalisty, używania mniejszej ilości talerzy przez perkusistę itd. Mało kto zdoła tak zaśpiewać jak Till.

Rosyjską wersję ciężko nazwać zwykłym coverem, bo w końcu bazuje na rammsteinowym instrumentalu :D
gundzik
Panzermeister

mężczyzna

#192129 | Dodano: 01.01.2012 23:53:38
Nie wiem co gorsze ruski Rammstein czy azbestowy Till.
Antonio
Messerschmitt

kobieta

#192130 | Dodano: 01.01.2012 23:56:52
Mało kto zdoła tak zaśpiewać, jak Till, więc po co próbuje? To bez sensu, a nawet trochę żałosne. Niech zaśpiewa po swojemu.

Ruski to rzeczywiście raczej remix, w ogóle bardzo bym chciała, żeby ktoś go od nowa nagrał, bo pomysł był genialny (nie tylko, że wiersz, że taki wiersz, ale rytmika, refren), ale wokal mocno bylejaki, a nawet koszmarny. A to przecież nie jest wygłup, jak ukraińska Myrinda :P
Katharsis
Feuerspritzer

mężczyzna

#192131 | Dodano: 02.01.2012 00:03:46
Nie jest powiedziane po co się coveruje utwory.
Z grupą coverowałem między innymi Panterę. Normalnie growluję, ale bardzo się starałem brzmieć jak Anselmo, bo to jest po prostu nie lada wyzwanie. Co w tym dziwnego?
Weź też pod uwagę: utwór lata sobie po necie, a nikt nim nie zarabia. Ktoś miał pomysł, postawił sobie jakieś zadanie, zrealizował je i tyle.
Wolan
Feueranfänger

mężczyzna

#192155 | Dodano: 02.01.2012 12:24:36
Antonio napisał(a):
Żebym ja w ogóle posłuchała jakiegokolwiek coveru Rammstein, to chyba musiałaby być jakaś wersja na cytrze czy coś.

mnie np. cover My Country podoba się niemniej niż oryginał ;)
Antonio
Messerschmitt

kobieta

#192159 | Dodano: 02.01.2012 13:33:36
Mnie też, biorąc pod uwagę, że oryginał nie podoba mi się ani odrobinę i pod żadnym względem.

Katharsis napisał(a):
Ktoś miał pomysł, postawił sobie jakieś zadanie, zrealizował je i tyle.

Pomysł? Zrobienie podróbki czyjegoś utworu nazywasz "pomysłem"...?
Jeszcze ewentualnie zrozumiem trzaskanie podróbek w ramach ćwiczenia warsztatu. Czy tam konkursu na sobowtóry. Ale że coś takiego potem lata po necie.. Po co? Zaśmieca ten net tylko, jakby już bez tego nie był wystarczająco zaśmiecony. Nie spotkałam się jeszcze z przypadkiem, żeby taka podróbka nie została schlastana od góry do dołu. Nie rozumiem, jaki to ma w ogóle sens. Ludzie jako gatunek są aż nadto kreatywni, pomysłów jest raczej za dużo, niż za mało, podróbki należy tępić bezwzględnie, nawet te, na których nikt nie zarabia, tak uważam i tyle. Do niczego to nie prowadzi, poza tymi żenującymi płytami takich zespołów-podróbek z jedną zmienioną literką, na których ktoś jak najbardziej zarabia, bo ludzie nie czytają dokładnie i cieszą się, że płyta tania. Podróbka to podróbka, finito.
#192167 | Dodano: 02.01.2012 14:39:49
Ale pieprzysz. Mi się podoba, znajomym się podoba i słuchamy, nie ma mowy o zaśmiecaniu. To że utwór nie pasuje do twojej wizji muzyki to wyłącznie twój problem.
To nie jest podróbka, bo nikt nie twierdzi, że ma prawa autorskie na utwór.
Antonio
Messerschmitt

kobieta

#192169 | Dodano: 02.01.2012 14:46:10
Podrabianie czegoś tak, żeby wyglądało na oryginał, choć nim nie jest, to jest podróbka. To nie jest żadna "moja wizja", tak po prostu jest. Oczywiście nikt Wam nie zabrania jarać się podróbkami.
Katharsis
Feuerspritzer

mężczyzna

#192174 | Dodano: 02.01.2012 14:51:41
Gościu który nagrał rosyjską wersję utworu przetłumaczył tekst utworu i zaśpiewał go w swoim języku, do tego podłożył oryginalny utwór - gdzie ty widzisz w tym podróbkę?
Ktoś inwestuje swój czas, tworzy coś dobrowolnie na własną rękę, jgo twór jest dobry, znają go setki tysięcy fanów grupy, a ty twierdzisz, że to śmieć, który świadczy o ... braku ambicji twórcy?

Strony: 1 2

Ogłoszenia

» Mapa fanów Rammstein

Logowanie
Login:
Hasło:

+ Zarejestruj się

+ Zapomniałem hasła

Na stronie: 32